Amfibia Reptielenwinkel
blank
Binnen kijken via Google
Panorama
AMFIBIA
Tel : 0032 (3) 449 39 29
mail
Reptielenopvang
tijdens uw vakantie is mogelijk.
Vraag er tijdig naar!SPECIALS
Groot aanbod tropische planten voor paludaria in onze serre.
Supergrote keuze gifkikkers!

In onze buitenafdeling:
Groot aanbod tropisch hout en diverse steensoorten. 
© Amfibia 2018 
Orchideeën

Orchideeën

Orchideeën kopen, ook kleinere soorten

Er zijn altijd meerdere soorten mini-orchideetjes beschikbaar in de serre van onze shop (achteraan).

Deze mini-orchideëen passen door hun kleiner formaat prima in het regenwoud decor van uw paludarium en voelen zich daar prima.

Enkele voorbeeldencomparetta macroplectrondendrobium aggregatum

cischweinfia dasyandra


Wat zijn orchideeën ?

Orchideeën zijn planten met een bijzondere bloemvorming die groeien op een levende plant of boom zonder hieraan voedingsstoffen te onttrekken (epifyten). Parasitaire planten onttrekken wel voedingsstoffen.

Orchideeën houden en kweken als hobby

Orchideeën zijn geliefd om hun bloemen, die soms vreemde vormen aannemen. Een orchidee vind je niet alleen in exotische gebieden en oerwouden. Ook in onze gematigde streken tref je variëteiten met opvallende bloemen aan. Orchideeën passen zich soms ook aan volgens behoeftes die een insect heeft, zodat de bestuiving beter functioneert. Door de immense bebouwing en de inname van landbouwgronden in europa, zijn de aanwezige soorten orchideeën aanzienlijk geslonken.

Verspreiding orchideeën

Orchideeën hebben meestal stofachtige zaden. Deze zeer kleine zaden verspreiden zich gemakkelijk over lange afstanden met de wind. En zo kunnen ze relatief gemakkelijk nieuwe geschikte groeiplaatsen koloniseren.

De schimmel die nodig is voor het ontkiemen moet op die plek aanwezig zijn, want zonder de schimmel kan het zaadje niet groeien. Bovendien duurt het vaak vele jaren om uit te groeien tot een volwassen vruchtdragend exemplaar. In regenwouden groeien bepaalde soorten als epifyten hoog in de bomen. Sommige van deze epifyten worden tegenwoordig als kamerplant gehouden.

Orchideeën kruisen

Verschillende soorten orchideeën kunnen met elkaar worden gekruist en dit komt veel voor.

Omdat een soort voor bestuiving afhankelijk is van een specifiek insect of vogel, zijn er geen andere hindernissen ontstaan. Voor de bestuiving zijn in de loop der tijd ingewikkelde mechanismes ontwikkeld, waardoor je als hobbyist een goede voorkennis nodig hebt. Boeken en websites lezen dus!

Andere epifyten

Andere bekende soorten epifyten zijn bv. Bromelia's, bepaalde mossen en soms ook algen die je als gekleurde aanslag op de bomen ziet.

 

Openingsuren en openingsdagen:
Vrijdag, zaterdag en zondag
van 10 tot 18u

Amfibia
- Duffelsesteenweg 229 (voor GPS : nr. 231) - B-2550 Kontich - Tel: 03 449 39 29
- Google Maps +code: - info @amfibia .be