Amfibia Reptielenwinkel
blank
Binnen kijken via Google
Panorama
AMFIBIA
Tel : 0032 (3) 449 39 29
mail
Reptielenopvang
tijdens uw vakantie is mogelijk.
Vraag er tijdig naar!



SPECIALS
Groot aanbod tropische planten voor paludaria in onze serre.
Supergrote keuze gifkikkers!

In onze buitenafdeling:
Groot aanbod tropisch hout en diverse steensoorten.



 
© Amfibia 2018 
Dieren info > Insecten houden > Roofkevers > Egyptische Roofkever - Anthia Sexmaculata
Egyptische Roofkever - Anthia Sexmaculata

Egyptische roofkevers

Anthia sexmaculata - Anthia Sexguttata


Anthia sexguttata

Kenmerken 

De Egyptische roofkevers (Egyptian Predator Beetles) meten volwassen ongeveer 4 cm en zijn zwart met witte patronen en punten over het lichaam.

De Anthia Sexguttata is zwart en heeft vier witte stippen.

De Anthia Sexmaculata Sexmaculata is eveneens zwart maar heeft meer witte tekeningen.

Ze voeden zich met andere insecten en worden best gehouden op zand met stenen om zich onder te verbergen.De beet van een Egyptische roofkever kan pijnlijk zijn.

Habitat of leefomgeving

De Egyptische roofkevers leven verspreid in de woestijnachtige delen van Noord-Afrika, van het westen naar het oosten.
De beste habitat is een gevarieerde woestijnondergrond met enkele obstakels waarop ze kunnen klimmen. Je kan ze ook in een open terrarium houden, vermits ze niet springen of vliegen.

Sexmaculata en sexguttata, veel sex dus?

Ze paren inderdaad zeer vaak.
Hun eitjes zouden worden gelegd in de buurt van mierennesten, die zich vaak vrij diep onder de grond bevinden. De roofkever zou zich naar het mierennest graven en legt de eitjes daar af. Larven voeden zich dan met mierenlarven. Volgens niet gecontroleerde bron heeft de Anthia een bodem van meer dan 1 meter diep nodig, met een mierennest, om te kweken. Een hele uitdaging dus...

Het vrouwtje is wat groter . Als ze eieren heeft kan je de eieren zien zitten.

Vermits er weinig bekend is van kweek met deze roofkevers is bovenvermelde informatie samengesteld uit fora en heeft deze geen wetenschappelijke basis of waarde.

Gedrag van de Egyptische roofkever

De Anthia sexmaculata heeft een ongebruikelijke levenscyclus. Jonge larven komen in mierennesten terecht en eten daar van de mieren en hun larven. Ze nemen al snel de geur van hun mierengastheren aan en worden geaccepteerd als leden van de kolonie.

De roofkevers bewegen zich met hun lichaam hoog van de grond opgetild om de hitte van het substraat te vermijden.

Soms een gevaarlijk beestje voor hun vijanden...

Hun onderkaken, hoewel groot, zijn niet sterk genoeg voor verdediging. In plaats daarvan spuiten ze een bijtende vloeistof uit de anus om hun vijanden uit te schakelen. Deze verdedigingsstrategie heeft hen de populaire naam 'oogenpisser' opgeleverd, d.w.z. 'eye-squirter' (in het Frans) (lees hieronder verder bij 'wetenschappelijke notities).

Hun grote ogen, onderkaken en bewegingssnelheid zijn vergelijkbaar met die van tijgerkevers, maar deze kevers kunnen niet vliegen, noch springen.

Wetenschappelijke notities over Anthia Sexmaculata en Anthia Sexguttata

Benaming en omschrijving

Anthia sexmaculata sexmaculata (Fabricius 1787) is een nachtelijke witgevlekte, zwarte Coleoptera uit de Carabidae familie (loopkevers), met gepaarde secretoire klieren in het pygidium (laatste buiksegment in dorsaal aanzicht). Zijn grote onderkaken worden gebruikt om insecten te eten; ze zijn echter niet sterk genoeg voor verdedigingsdoeleinden.

gifafscheidende klieren

Zijn secretoire klieren zorgen ervoor dat het zuur tot 35 centimeter weg kan spuiten, in elke richting en met grote precisie. Door op de ogen te richten, waar de zure verwonding gevaarlijker zou zijn, krijgt het insect zijn informele naam - 'eye squirter'.

Als Deze roofkever van bovenaf wordt aangevallen, kan het een cirkelvormige straal spuiten met een straal van 20 cm.

Toch niet onbelangrijk over het gifspuiten

Volgens waarnemingen lijkt het erop dat deze verdedigingsmethode maar één keer worden kan gebruikt, aangezien Anthia spp. in gevangenschap hun secreties niet meer projecteren.

Iets over het zuur van de roofkever

Elke soort van het Anthia-geslacht heeft een aparte samenstelling van defensieve zuursecreties (met een pH die kan dalen tot 1). Mierenzuur is echter het gemeenschappelijke kenmerk, aanwezig in meer dan 98% van de secreties. Het is een zeer irriterende en corrosieve chemische stof, evenals een cytotoxine, dat gemakkelijk de huid- en slijmvliezen van roofdieren van gewervelde dieren binnendringt. Aan de andere kant is mierenzuur lipofoob, waardoor het insectenchitine niet kan binnendringen.


 

 

Openingsuren en openingsdagen:
Vrijdag, zaterdag en zondag
van 10 tot 18u

Amfibia
- Duffelsesteenweg 229 (voor GPS : nr. 231) - B-2550 Kontich - Tel: 03 449 39 29
- Google Maps +code: - info @amfibia .be