Amfibia Reptielenwinkel
blank
Binnen kijken via Google
Panorama
AMFIBIA
Tel : 0032 (3) 449 39 29
mail
Reptielenopvang
tijdens uw vakantie is mogelijk.
Vraag er tijdig naar!SPECIALS
Groot aanbod tropische planten voor paludaria in onze serre.
Supergrote keuze gifkikkers!

In onze buitenafdeling:
Groot aanbod tropisch hout en diverse steensoorten. 
© Amfibia 2018 
Vivaria - alle soorten vivaria

Het vivarium

Wat is een vivarium?

Een vivarium is verzamelnaam voor een ruimte om dieren in te houden en te laten opgroeien. In een vivarium wordt een ecosysteem nagebootst volgens het dier dat het vivarium bewoont. De condities in een vivarium zoals warmte, vochtigheid, UV, dag en nachtovergangen e.a. worden aangepast.

Soorten vivaria

Een vivarium varieert in grootte. Een overzicht van de verschillende soorten vivaria :

 • Terrarium

  waarin er geen speciaal watergedeelte aanwezig is.Een terrarium is geschikt om een leefomgeving voor kleine landdieren na te bootsen.

  We onderscheiden een:
  • Regenwoudterrarium
   veel begroeiing en een kunstmatige temperatuur van 23 en 30 graden Celsius. Hoge luchtvochtigheid (80%-100%), bvb. voor bepaalde gekko's of kikkers
  • Woestijnterrarium en steppeterrarium
   veel UV-licht , en temperaturen tussen 50°C overdag en 22°C 's nachts.
   Enkele voorbeelden van agamen en hun temperaturen:
   baardagamen (temp. 35 à40°C)
   doornstaartagamen (40°C tot 45°C)
   dwergbaardagamen (temp. 35 à40°C)

 • Paludarium
  een ruimte die vooral het regenwoud nabootst, met kleine plassen, een watervalletje, varens en mossen, bromelia's, een sproei-installatie voor de 'regen', takken, stukjes boom, turf enz... De perfecte leefomgeving voor een gifkikker , die in het oerwoud zijn hele leven doorbrengt op amper een vierkante meter.

 • Flexarium
  een kooi die uit gaas bestaat en vooral geschikt is voor kameleons. Het flexarium wordt bv. met een ficus uitgerust. Kameleons houden van 'struikgewas' waar ze veel in vertoeven als ze in hun natuurlijke biotoop zitten.

 • Riparium
  waarin een oeversituatie wordt nagebootst. Het watergedeelte is hier groter dan bij een paludarium, zodat er nog dieren voldoende in kunnen zwemmen. Een riparium is geschikt voor o.a.waterschildpadden. Het woord 'riparium' wordt relatief weinig gebruikt.

 • Aquarium
  waarbij een natuurlijke leefomgeving voor waterdieren zoals vissen wordt gecreëerd. Waterplanten, rotsen en kienhout zijn vaak een onderdeel van aquaria.

 • Insectarium
  waar verschillende soorten insecten worden gehouden. Het insectarium kan zeer gevarieerd zijn qua model of opbouw. Het kan ook erg eenvoudig zijn, bv. een jampot of een plastic potje.

 • Formicarium
  een insectarium waar enkel mieren worden gehouden. Het formicarium bevat een gangenstelsel dat meestal verticaal kan worden bekeken. Vooral de activiteit in een mierenhoop kan zo in beeld worden gebracht.

Leefomgeving in het vivarium nabootsen

In een vivarium kan de leefomgeving van dieren worden nagebootst met behulp van verschillende zaken.

Lichtregeling in het vivarium

Licht kan in een vivarium worden geregeld met behulp van warmtespots enUV-Lampen.
Vaak wordt met de lichten ook meteen een deel van de temperatuur geregeld, omdat de lampen warmte afgeven.
Dit is ook belangrijk voor koudbloedige dieren die zich normaal gesproken moeten warmen aan de zon. Het licht wordt om de 12 uur aan of uit gezet, om de werkelijkheid zo goed mogelijk na te bootsen.
Bij kikkers in een paludarium worden hiervoor secondentimers gebruikt. Deze kunnen bv. 20 seconden sproeien, meerdere malen per dag.

Temperatuurregeling in het vivarium

Temperatuur wordt geregeld door middel van warmtelampen of soms een ingewikkeld systeem dat lucht met de gewenste temperatuur het vivarium binnen blaast. Soms wordt er gewerkt met warmtematten aan de zijkant of op de bodem van het vivarium om het op die manier te verwarmen.

Luchtvochtigheid regelen

Dieren hebben vaak een bepaalde luchtvochtigheid waar ze aan gewend zijn en waar ze tegen kunnen. Om dit te regelen wordt vaak in het vivarium water verdampt om zo een kringloop te krijgen en de luchtvochtigheid omhoog te brengen.

Ventilatie en openingen

Een opening in het vivarium is wenselijk voor zaken zoals onderhoud. Sommige dieren voelen zich bedreigd en kunnen last van stress krijgen als het vivarium via de bovenkant wordt benaderd. Een opening aan de voorkant is dan de oplossing. Ventilatie is niet alleen belangrijk de circulatie van lucht, maar ook voor het tegengaan van de groei van bacteriën (zeker in een warme omgeving, zoals een regenwoudterrarium). Eén laaggeplaatste en één hooggeplaatste ventilator is vaak al genoeg om een luchtstroom op gang te brengen.


Om de start van uw hobby vanaf het begin een duwtje te geven heeft Amfibia  scherp geprijsde kwaliteitsterraria.

Een terrarium op maat wordt zonder meerprijs aan zeer redelijke prijzen en termijnen geleverd.
Levering aan huis is bespreekbaar maar niet gebruikelijk.
Vermits de productie van onze terraria en aquaria in België gebeurt, combineren we snelheid met kwaliteit én prijsvriendelijkheid.

Je vindt ook alle materiaal voor uw terrarium:
Inrichtingsmateriaal, warmtelampen, UV-lampen, calcizand (calciumhoudend zand), tropisch hout, turfblokken, drinkschalen, lianen, lianenschors, decoratieve kunstplanten, rotsen, temperatuurmeters, vochtmeters, en nog veel meer.

Alle materiaal wordt door ons (wij zijn zelf ook hobbyist) doorlopend geselecteerd en aangepast aan de diverse diersoorten.

Uiteraard vind je al de bekende merken zoals Exoterra, Zoomed, Serra, Juwel, Eheim en meer.

 

Openingsuren en openingsdagen:
Vrijdag, zaterdag en zondag
van 10 tot 18u

Amfibia
- Duffelsesteenweg 229 (voor GPS : nr. 231) - B-2550 Kontich - Tel: 03 449 39 29
- Google Maps +code: - info @amfibia .be