ATLASVLINDER attacus atlas
Het leefgebied van de atlasvlinder
De Atlasvlinder is een nachtvlinder en leeft in Zuidoost-Azië en de aanwezigheidszones beslaan onder andere India, Maleisië en Indonesië. De pop van de atlasvlinder is zijdeachtig en wordt in een klein gebied van Indië gekweekt voor de productie van zijde. Atlasvlinders hebben een spanwijdte van 20 tot 30 centimeter, waarmee ze worden beschouwd als de grootste vlinders qua vleugeloppervlakte (>400 cm2).
De ontwikkeling van een Atlasvlinder
De jonge rupsen hebben een laagje wit "poeder" op hun lijf, naarmate ze groeien worden ze groener van kleur.
Het leven van rupsen bestaat uit eten, eten en nog eens eten. Zodat ze genoeg reserves hebben om het stadium van verpoppen,en hun leven als vlinder door te komen.
Geen mond!
De Atlasmot heeft geen monddelen. Hij leeft dus op de reserves van wat hij als rups gegeten heeft. Als de rups zich volgegeten heeft ,verkleurt hij ( wordt donkerder) en maakt dan zijn cocon.
De cocon
De cocon is gemaakt van zijdedraad. Het duurt 2 dagen voordat de cocon af is. Bij voorkeur maken ze de cocon aan de achterkant van een blad, zodat ze extra bescherming hebben tegen zon en regen.
Geboorte
De atlasvlinder kruipt na ongeveer 3 weken uit zijn cocon. De vlinder kruipt er door een heel klein gaatje uit. Zijn lijf is dan nog soepel, zoals dat van een rups, en de vleugels zijn nog ingeklapt. Daarna vouwt hij zijn vleugels langzaam open.
Geslachtsonderscheid bij de Atlasvlinder
De mannetjesmot heeft grote licht-oranje veer-achtige antennes op zijn hoofd. De vrouwtjesmot heeft een dikker lijf, om zoveel mogelijk eitjes te kunnen leggen.
Einde van de AtlasvlinderAtlasvlinders leven van enkele dagen tot een week. In die dagen paren ze, leggen eitjes, en gaan vervolgens dood door gebrek aan voedsel. |