VARENWORTELVarenwortels zijn afkomstig van mooie, grote varensoorten die in de onderbegroeiing leven van bepaalde tropische biotopen. Er bestaan meerdere soorten van deze varens die op verschillende plaatsen ter wereld groeien.
Enkele soorten varenwortel worden vrij zeldzaam, vooral door de voortdurende houtkap van voornamelijk de plaatselijke bevolking (bouwen, koken enz...). Anderzijds komen de meeste soorten varenwortel nog veel voor en worden zelfs gekweekt.
De varenwortelplant krijgt na verloop van tijd een stevige stamachtige structuur, een beetje zoals een palmboom groeit. Deze stam is samengesteld uit dooreengevlochten vezels, waar vele zaden van mossen en andere plantensoorten in terechtkomen.
Deze stam wordt verzaagd in platen, de onder gifkikkerhobbyisten bekende varenwortelplaten. zachte varenwortel | onregelmatige harde varenwortel |
De varenwortelplaat wordt vooral gebruikt om de wanden van een paludarium te bekleden. Als de wanden later vochtig gehouden worden komen soms de achtergebleven zaden (vaak traag) tot bloei, waardoor een interessante begroeiing ontstaat en de natuurlijke habitat van de gifkikkers aangevuld wordt. Er zijn ook vele variaties in de produkten die uit varenwortel worden gemaakt.
Je hebt harde soorten (Xaxim - Cyathea contaminans) en zachte soorten.
Een alternatief van varenwortel is Epiweb®. Dit is een kunststofvariant.
Enkele voorbeelden van varenwortelprodukten: Harde varenwortelplaat (Xaxim) : sterke structuurvaste plaat met een redelijk open structuur.
Zachte varenwortelplaat : licht buigbare platen met een fijne vezelstructuur. Bevat ook vaak zaden van kleine exotische plantjes (meestal mossen).
Onregelmatige varenwortelplaat : vaak min of meer ronde stukken zachte varenwortel (aan één kant ronder, aan de achterkant vlak), waarmee je een ruwe, maar zeer mooie achterwand kunt crëeren. Deze komen van de buitenkanten van de varenwortelstam. Varenwortelstam (klein) : Kleine stammen (20 cm hoog en doorsnee aflopend van 7 tot 11 cm) van zachte varelwortel. Kan los gebruikt worden om een decor op te bouwen. Worden droog of begroeid aangeboden.
Varenwortelpotjes (gefreesd) : Deze kunnen bv. gebruikt worden om planten in te steken. Decoratiever als plastic! Varenwortelgranulaat (korrels, snippers) : Wordt gebruikt voor wandbekleding. De wanden kunnen gemaakt worden met bv. spuitschuim, daarna in vorm gebracht en gecorrigeerd. Daarna kan men met hechtingsprodukten een laag varenwortelgruis / granulaat aanbrengen, wat een zeer natuurlijk uitzicht geeft en Voordelen van varenwortel: - Lange levensduur. - Houdt zeer goed water vast. - Is een stevige ondergrond voor bromelia`s. - Makkelijk te verwerken. - Gekweekt produkt (geen houtkap) |