Amfibia Reptielenwinkel
blank
Binnen kijken via Google
Panorama
AMFIBIA
Tel : 0032 (3) 449 39 29
mail
Reptielenopvang
tijdens uw vakantie is mogelijk.
Vraag er tijdig naar!SPECIALS
Groot aanbod tropische planten voor paludaria in onze serre.
Supergrote keuze gifkikkers!

In onze buitenafdeling:
Groot aanbod tropisch hout en diverse steensoorten. 
© Amfibia 2018 
Dieren info > Insecten houden > Wandelende takken - Phasmidae
Wandelende takken - Phasmidae

Wandelende takken

Algemene informatie over de wandelende tak


De wandelende tak (foto: Indische wandelende tak: Carausius Morosus) is een lang smal plantenetend insect.
De gemiddelde lengte van een volwassen dier is 10 cm.
 
De naam 'wandelende tak' is  gevonden uit de eigenschap van het insect om te lijken op een takje, zowel in kleur als in uitzicht. Daardoor zijn ze zonder geoefend oog en een stevige opmerkzaamheid niet gemakkelijk te vinden.
 
De wandelende tak toont bij gevaar zijn felrode binnenkant van de voorpoten, waardoor hij een kort moment krijgt van afschrikking. De wandelende tak laat zich dan op de grond vallen en ontsnapt. Belangrijke vijanden (predatoren) zijn vogels, hagedissen en roofinsecten.
 

Inrichting van een terrarium voor een wandelende tak

Een wandelende tak heeft geen erg groot verblijf nodig (6 tot 10 keer zijn volwassen lengte als grootste lengtemaat) en heeft graag wat planten en vooral takken om in te wonen.
Op de grond wat aarde en licht vochtig houden (een paar keer per week lichtjes sproeien) en een keer per maand alles verschonen is zowat het werk dat gedaan moet worden.

De vochtigheidsgraad verschilt wel per soort, waardoor je best op het PSG nummer even kijkt of je wandelende tak wat meer moet besproeid worden.

Hoe oud wordt een wandelende tak?

Over het algemeen duurt het 4 tot 8 maanden voordat een wandelende tak volwassen is. Daarna leven ze nog 3 tot 18 maanden. De temperatuur waarbij de dieren leven beïnvloedt hun levensduur ook: als ze kouder gehouden worden leven ze langer.

Een wandelende tak kan soms heel groot worden.

Sommige soorten worden tot 40 cm groot!
De grootste wandelende tak tot op heden werd in China gevonden in 2014 en mat 62.4 centimeter (Phryganistria chinensis Zhao)!

Wat eten wandelende takken?

Dit hangt sterk af van de soort. Vraag zeker informatie over het eten vooraleer je het insect koopt. Het voedsel is vegetarisch en gaat van braamblaadjes, klimop, beukenblad tot varens en eikenbladeren.

Een wandelende tak kopen?

Vermits een wandelende tak niet erg lang leeft, koop je hem best als hij nog klein is.
Er zijn meer dan 300 soorten. Je hebt mooi gekleurde wandelende takken, grote en kleine soorten, zelfs soorten met vleugels.
Regelmatig zijn verschillende soorten te koop bij Amfibia.

Alle bekende soorten wandelende takken hebben een PSG-nummer en kunnen daarmee gedetermineerd worden (je kan bepalen welke soort het is).

Een overzicht met informatie van de soorten die we regelmatig in huis hebben :
 


Oreophoetes Peruana - PSG84

 
Wandelende tak Oreophoetes Peruana - PSG 84

 
 
Oorsprong:
Hoger gelegen regenwouden in Peru en Ecuador

Voedsel:
Alle mogelijke soorten varen

Grootte: (zonder poten): mannetje 6 cm,
vrouwtje 7 cm

Voortplanting:
Seksueel

Incubatietijd eieren:
3-4 maand
 
Zorg voor de eieren:
De vrouwtjes leggen twee tot vier eieren per dag.
Net voor het vrouwtje haar eitje legt, krult ze haar achterlijf als een schorpioen, en vlak er na schiet het eitje met grote snelheid door de bak.
 
Het beste is om de eitjes te laten liggen omdat ze zeer broos zijn, als je ze toch uitraapt dien je ze op watten, keukenpapier of een spons in een licht geventileerd en altijd vochtig bakje te leggen.
 
Ze komen na 3 tot 4 maanden uit op kamertemperatuur.

Verzorging en Terrarium

Jongen eten varens vanaf de geboorte. Probeer wel je bak zo proper mogelijk te houden en vooral schimmelvrij. Schimmel is namelijk dodelijk voor deze soort. Houd de takken vochtig, maar ook goed  geventileerd. (ideaal is een ventilatiestrip onderaan en bovenaan in het terrarium)
Sproei elke avond op de grond en licht op de varens zodat de diertjes kunnen drinken.
Probeer ervoor te zorgen dat de temperatuur niet te hoog in de kamer is, kamertemperatuur volstaat.  Meer dan 25°C voor een lange periode levert gevaar op voor deze dieren.
De jongen groeien in 5 maanden uit tot volwassen dieren. Ze vervellen bijna altijd 's nachts of vroeg in de morgen, hangend aan een varenblad. Vrouwtjes worden 8 tot 10 maanden oud, mannetjes minder oud.
Hou er niet te veel in een kleine ruimte, want anders krijg je kannibalisme en vreten ze elkaar aan.

Tijd tot volwassenheid

5 maanden

Interessante weetjes

Een zeer mooie soort! Zijn levenswijze verschilt van de meeste takken. Veel mensen klagen altijd dat hun wandelende takken overdag nooit bewegen, wel, deze takken zijn wel actief overdag!
Ze hebben zich dan ook aangepast aan het dagleven.
 
De mannetjes bijvoorbeeld hebben een rode kleur, de vrouwtjes hebben gele of rode plekken, kleuren die in de natuur vooral willen zeggen dat ze giftig zijn.
Ze zijn ook echt giftig want bij verstoring scheiden ze een witte, giftige en licht irriterende vloeistof af, die een beetje naar rubber ruikt. In cultuur gehouden dieren lijken te gewennen aan beetpakken. Ze zullen de stof steeds minder vaak afgeven. Deze stof bevat quinoleïne, een kankerverwekkende stof. Niet echt gevaarlijk, maar toch best even handen wassen.
De jongen lijken direct al op de volwassen dieren.
Mannetjes zijn vanaf de zesde vervelling rood, met zwarte poten, en slanker dan de vrouwtjes.
Jonge vrouwtjes zijn zwart met oranje-gele en witte lijnen en hebben een veel dikker achterlijf dan de mannelijke soortgenoten. Hier en daar duiken ook wel eens kleur varianten op, zoals je op de foto's kan zien. (bijvoorbeeld: geel, groen, rood)

De soort Oreophoetes Peruana is relatief makkelijk te houden als je voor voldoende varens kan zorgen en ze kan houden in de juiste condities.
In de winter is dit meestal een probleem (varens zijn niet wintergroen en de luchtvochtigheid is plots een stuk lager waardoor ze slecht kunnen vervellen). Soms kan je wintervaste varens vinden, maar als dit niet lukt, kan je best een paar maanden voor de winter een varen gaan halen in de winkel. Deze tijdspanne zorgt er voor dat de varen zeker geen insecticide meer bevat. Anders heb je al die moeite voor niets gedaan. Is je voedsel nu toch op, en moet je nieuwe varen hebben kan ik je aanraden de varen goed te bekijken.
Een varen die al poos in de winkel staat heeft meestal veel meer verdorde blaadjes onder aan de plant hangen. Je kan natuurlijk ook vragen of ze onbespoten varens hebben!

Hoe herken je het geslacht van de nimfen? Bij nimfen vanaf de derde vervelling zie je aan de onderkant van hun achterlijf een ander patroon. Mannetjes hebben er enkel een zwart puntje, de vrouwtjes hebben er drie streepjes staan in de vorm van een Y

Moeilijkheidsgraad van 1 (makkelijk) tot 5 (zeer moeilijk): 2,5
 

Openingsuren en openingsdagen:
Vrijdag, zaterdag en zondag
van 10 tot 18u

Amfibia
- Duffelsesteenweg 229 (voor GPS : nr. 231) - B-2550 Kontich - Tel: 03 449 39 29
- Google Maps +code: - info @amfibia .be