Over het lichaam van de grote agaatslak
Het uitgestrekte lichaam van dit dier kan tot 30 centimeter lang worden. Het gewicht gaat tot 0,7 kg. De schelp heeft een aantal (7 tot 10) wikkelingen en wordt bij volwassen exemplaren zowat 20 cm lang en 12 cm breed.
Ouderdom van de agaatslak
De dieren worden meestal 3 tot 5 jaar oud, soms worden ze in gevangenschap tot 9 jaar oud.
Het zachte, weke platform waarop hij zich beweegt heten we ‘voet’. Ritmische spiersamentrekkingen in de voet zorgen voor beweging. Vooraan aan de voet bevindt zich een klier, die slijm produceert, waar de slak overheen glijdt.
Trillingen van de omgeving worden door de voet opgevangen, waardoor de slak ook kan ‘luisteren’ naar wat er in zijn omgeving gebeurt.
Wat eten agaatslakken?
Agaatslakken zijn planteneters. De agaatslakken eten in de natuur meer dan 500 plantensoorten . Als je agaatslakken thuis houdt geef je ze groente en fruit, zoals appel, andijvie, courgette en wortel. Ook sepia (komt van een inktvis) is nodig om hun kalkgehalte op peil te houden. | |
Zomerslaap als het droog wordt.
Als het te droog wordt (droge seizoen) doen ze een soort slaap, waarin ze minder actief zijn en zich ook niet voortplanten.
Slakken (agaatslakken) kweken
Slakken kunnen zichzelf als mannetje of vrouwtje voordoen. We noemen dit ‘hermafrodiet’. Er zijn wel twee slakken nodig om bevruchte eitjes te krijgen.
Hun geslachtsorganen bevinden zich op een rare plaats: in hun kop. Na een tijd legt een slak 100 tot 500 eieren. De meeste eieren komen uit en groeien uit tot deze enorme grote slakken.
De agaatslak legt regelmatig eieren die soms zo groot zijn als een kwartelei.
Alleen als ze in zomerslaap zijn leggen ze geen eieren.
Verspreiding en leefgebied
De soort waarvan hier sprake leeft in het oosten van Afrika, op de bodem van het oerwoud.
Boeren houden er niet van omdat ze hun oogst aantasten.
Inrichting van een terrarium voor de agaatslak.
Een eenvoudige bak, waar iets meer aandacht aan de bodem wordt besteed, is voldoende. Als je een mooie verblijfplaats wil maken gebruik je een vivarium. Een terrarium is het meest praktisch door de handige deurtjes vooraan.
De grond wordt voorzien van aarde en mos, schors en een platte waterschaal.
Je kan ook een stuk kienhout of een paar stenen voorzien als versiering.