Amfibia Reptielenwinkel
blank
Binnen kijken via Google
Panorama
AMFIBIA
Tel : 0032 (3) 449 39 29
mail
Reptielenopvang
tijdens uw vakantie is mogelijk.
Vraag er tijdig naar!



SPECIALS
Groot aanbod tropische planten voor paludaria in onze serre.
Supergrote keuze gifkikkers!

In onze buitenafdeling:
Groot aanbod tropisch hout en diverse steensoorten.



 
© Amfibia 2018 
Dieren info > Waterschildpadden > Roodwangschildpad - Trachemys scripta elegans
Roodwangschildpad - Trachemys scripta elegans

Roodwangschildpad
Trachemys scripta elegans

Deze schildpad wordt niet verhandeld.
De informatie is louter bedoeld om de mensen verder te helpen die deze schildpad houden.

 
De roodwangschildpad heeft een langwerpige helrode vlek vlak achter het oog.

Het schild is groen met lichtere en donkere vlekken, de randen van de hoornplaten zijn vaak donkerder, de tekening wordt vager met de jaren.
 
Grootte :
Mannetjes tot 20 cm - vrouwtjes groter dan 30 cm en tot 2 kilo zwaar.
 
Levensverwachting :
Roodwangschildpadden kunnen 30 tot 50 jaar oud worden.

Geslachtsonderscheid :
Mannetjes zijn naast het kleinere lichaam van vrouwtjes te onderscheiden door de veel langere nagels aan de voorpoten, dikkere staart en meestal grotere en meer afstekende rode vlek, hoewel dit laatste niet altijd te zien is.
Ze hebben ook een zeer ondiep kuiltje in het buikschild.
 
Trivia:
De roodwangschildpad is lang gehouden geweest als huisdier. Tegenwoordig wordt deze schildpad niet meer zo massaal verkocht, mede doordat de import tegenwoordig verboden is. Omdat veelal kleine kinderen in het dier geïnteresseerd waren, en de schildpad meestal met een kant-en-klaar, maar vrij klein 'aquarium' werd verkocht, zijn een groot aantal in gevangenschap gehouden exemplaren niet erg oud geworden.
 
Deze leefomgeving bestond veelal uit een ronde plastic bak met een diameter van 30 - 50 centimeter, en een klein eilandje in het midden, vaak met een plastic palmboom als decoratie. Net uit het ei gekropen dieren kunnen enige tijd overleven in een dergelijke behuizing maar na een jaar heeft de schildpad behoefte aan een echt aquarium met een groot watergedeelte en een eveneens behoorlijk landgedeelte met warmtelamp.
 
Terrarium / Aquarium :

De roodwang sierschildpad heeft het liefst een aquarium waarvan driekwart bestaat uit water en de rest uit 'land'. 

Minimale vereisten aquarium: Voor de grootte van het aquarium kan men uitgaan van 10 x de lengte van de schildpad. De diepte van het water kan het beste 2 1/2 keer de lengte van de grootste schildpad bedragen. Zo kunnen de dieren onder water omkeren. Boven het landgedeelte hangt men een warmtelamp (op zo'n hoogte dat de schildpad zich niet kan verbranden), De bodem van het landgedeelte hoort hellend aangelegd te zijn. Leg bij voorbeeld aan de rand kunstgras of stenen, hierdoor kan de schildpad gemakkelijker op het land kruipen. Zet het liefst geen planten in de bak. Indien men toch planten in de bak plaatst zorg er dan voor  dat het geen giftige planten zijn want schildpadden eet bijna altijd de planten op.

Meest optimale aquarium: Te denken valt aan een groot watergedeelte van minstens 2 vierkante meter per dier, een waterdiepte van minstens 20 centimeter en een gedeelte waar het dier kan zonnen. Hoe groter en natuurlijker de behuizing, hoe sneller de schildpad zal groeien, al is een goede voeding ook van grote invloed. De echte liefhebber maalt daar niet om en biedt de schildpadden een zowel voedselrijke als natuurgetrouwe omgeving zodat de dieren zich voortplanten en nageslacht produceren.

De roodwangschildpad zwemt graag, maar is ook dol op zonnen. Het landgedeelte kan het best verwarmd worden met een lamp in plaats van een warmtemat. Dit vanwege de gewoonte van de schildpad om de poten als zonnepanelen te gebruiken door de achterpoten op te heffen en deze zo breed mogelijk te maken. Een TL-lamp die af en toe aanstaat bevordert de gezondheid, beter is nog een speciale 'reptielenlamp' die de ideale lichtsoorten uitstraalt maar ook duur is. Dit is een UV-B lamp die de zon nabootst, een tl-buis is ongeschikt

Verzorging:
Zorg altijd voor schoon water, dit is erg belangrijk. Een pomp met een goed filter zorgt daarvoor. Neem een pomp met voldoende capiciteit. Verder dient het water vaak ververst te worden. Het water mag niet zuur of alkalisch zijn ! Vaak is het aan te raden de schildpad buiten het aquarium te voeren omdat schildpadden vaak tijdens het eten hun ontlasting kwijtraken en zo het water vervuilen. Vul bijvoorbeeld een afwasteiltje met een laag water. Geef het dier voldoende tijd om zijn eten op te eten (1/2 - 1 uur) en plaats het dan terug in zijn aquarium.
 
Temperatuur / licht :
Opgelet: niet alle soorten verdragen het overplaatsen naar een andere omgeving ! De water temperatuur moet overdag 25 graden zijn; 's nacht eventueel een paar graden lager. De luchttemperatuur moet hoger zijn dan de watertemperatuur, 30 graden is goede temperatuur. In de winterperiode mag dat een paar graden lager zijn. het water kan men behulp van een dompelaar, met thermostaat verwarmen. Boven het  landgedeelte kan men een (ultraviolet) lamp hangen. Of zet het aquarium in het zonlicht. Opgelet: Vensterglas laat geen UV-licht door, een lamp is dus aan te bevelen. Zorg verder voor een goede ventilatie.
 
Voeding :
De roodwangschildpad is een alleseter die graag planten eet zoals groene bladeren, maar ook diverse groenten en fruit.
Een groot deel van het menu bestaat in het wild uit vissen, wormen en slakken, en ook aas wordt wel gegeten.

Het meest geschikte voer voor roodwang sierschildpadden is kattenvoer. Geef ze geweekte brokken of blikvoer en vul dit aan met
de volgende voedingsmiddelen:
  •  Cottage cheese

  •  (meel) wormen

  •  Ongepelde, gebroken garnalen

  •  Schildpadvoer (niet als hoofd voedsel)

  •  Waterkers en vers fruit

  •  Waterplanten

  •  Watervlooien

  •  Schildpadden zijn gek op kattenvoer

Jonge dieren kan men het beste bijvoeren met mager vlees, lever, tubifex en watervlooien. Jonge dieren voert men 1 a 2 keer daags,volwassen dieren dieren 2 - 3 per week. Overvoer de schildpadden niet !

Vijanden :
Natuurlijke vijanden van roodwangschildpadden zijn grote rovende vissen, krokodilachtigen en grotere roofvogels. Roofvogels als reigers lusten waarschijnlijk geen roodwangschildpadden omdat ze te rond en te hard zijn en een reiger de prooi niet kan verscheuren met de poten of snavel. In de Nederlandse natuur komen veel natuurlijke predatoren zoals krokodillen echter niet voor en heeft de roodwangschildpad weinig vijanden. De enige verdediging van de schildpad is de bek, die bij grotere exemplaren maar beter ontzien kan worden vanwege de krachtige kaken en de gekromde, puntige en vlijmscherpe bek-rand
 
Kweek:
De dieren paren meestal kort na de winter, maar ook vaak na een waterverversing. Tijdens de paring bijt het mannetje het vrouwtje in de nek, waarbij wonden kunnen ontstaan.

In maart tot mei leggen de dieren een tot drie keer, met tussenpozen van een maand, ongeveer 4-20 eieren. Soms worden de eieren pas na een verversing van het substraat in de legbak (vaak vochtig zand) gelegd. Bij 28 a 30 C komen ze na 65 tot 105 dagen uit

Fok de jongen op in een klein aquarium, waarin een land gedeelte b.v worde gevormd door opgestapelde leistenen. Boven het landgedeelte moet een spot branden zodat de schildpadden zich plaatselijk t0t 35 C kunnen opwarmen en goed kunnen opdrogen. Het water moet ongeveer 25 C zijn. De jonge schildpadjes hebben een schild van ongeveer twee cm groot en groeien snel. Voer hetzelfde als de aan de ouders. Jonge schildpadden hebben een grote behoefte aan calcium en Vit3, volwassen dieren veel minder !

 

  • Veel voorkomende ziekten:

  • Dichtzittende ogen wijzen op verkoudheid en/ of vitamine A gebrek.

  • Het schild moet stevig en onbeschadigd zijn. Behalve bij zeer jonge dieren, wijzen zachte schilden op rachitis (Engelse ziekte).

  • Beurse plekken in het schild duiden op schildrot.

  • Ademen met open bek en belletjes op de neus duiden op een longaandoening, evenals scheef in het water liggen
 
 
 
 
Bron : www. dapschagen. com 
 

Openingsuren en openingsdagen:
Vrijdag, zaterdag en zondag
van 10 tot 18u

Amfibia
- Duffelsesteenweg 229 (voor GPS : nr. 231) - B-2550 Kontich - Tel: 03 449 39 29
- Google Maps +code: - info @amfibia .be