Amfibia Reptielenwinkel
blank
Panorama
AMFIBIA
Tel : 0032 (3) 449 39 29
mail
Reptielenopvang
tijdens uw vakantie is mogelijk in ons reptielenhotel!




SPECIALS
Groot aanbod tropische planten voor paludaria in onze serre.
Supergrote keuze gifkikkers!

In onze buitenafdeling:
Groot aanbod tropisch hout en diverse steensoorten.



 
© Amfibia 2018 
Dieren info > Insecten houden > Pissebedden (isopoda)
Pissebedden (isopoda)

Pissebedden

isopoda

Landpissebedden (Oniscidea)

Landpissebedden, onderdeel van de Isopoda-orde binnen de kreeftachtigen, zijn oorspronkelijk zeedieren die zich aan het landleven hebben aangepast. Je vindt ze verspreid over de hele wereld. Hun aangepaste kieuwen, die altijd vochtig moeten blijven, maken hen afhankelijk van vochtige omgevingen. Zonder voldoende vocht drogen ze uit en sterven ze.

Beschrijving

Pissebedden zijn  0,3 tot 4 cm lang en hebben een gesegmenteerd lichaam met zeven paar poten. Ze hebben lange antennes, een helmvormige kop, samengestelde ogen en een langwerpig, ovaal lichaam. Hun kleur varieert van bruin, wit, grijs tot blauwachtig. Ze hebben kieuwen, pleopoden genoemd, aan de onderkant van hun lichaam voor ademhaling.

Aanpassing aan Landleven

De jongen van landpissebedden ontwikkelen zich in een broedbuidel bij het vrouwtje totdat ze zelfstandig zijn.
Waterpissebedden leven volledig in water, zoals de zoetwaterpissebed.

Habitat en Verspreiding

Landpissebedden zijn wereldwijd verspreid en passen zich aan diverse habitats aan, zolang er vocht, schuilplaatsen en voedsel zijn. Ze zijn vaak te vinden in bossen, graslanden en tuinen. Binnen huizen zoeken ze vochtige plekken op zoals kelders en onder bloempotten. Hun dieet bestaat voornamelijk uit rottend plantaardig materiaal, maar ook uit de eieren en jongen van andere geleedpotigen.

Vijanden en Bescherming

Pissebedden hebben veel natuurlijke vijanden, waaronder insecten, sommige spinnen en ook amfibieën en vogels. Bij bedreiging kunnen pissebedden zich oprollen of hun ledematen intrekken om zich te beschermen.

Kweek

Pissebedden kunnen meestal vrij gemakkelijk gekweekt worden, als de juiste levensomstandigheden gerespecteerd worden en je ze voldoende ruimte geeft. Er zijn veel soorten, dus is het verstandig om de specifieke behoeftes van je soort pissebed op te zoeken en het verblijf hieraan aan te passen.

Net als andere geleedpotigen moeten pissebedden regelmatig vervellen, wat in twee stappen gebeurt. Na de paring in de lente draagt het vrouwtje de eitjes in een broedzak. De jongen worden geboren in het 'manca-stadium', met slechts zes borstsegmenten en zes paar poten. Na twee vervellingen hebben ze zeven paar poten en lijken ze op de volwassen dieren.

Waterhuishouding

Landpissebedden kunnen alleen overleven in vochtige omgevingen door hun pleopoden, die altijd vochtig moeten blijven. Ze verliezen continu water door hun pantser en kunnen niet plassen omdat ammoniak via het exoskelet verdampt. Pissebedden worden vaak in groepen gevonden, wat uitdroging vermindert. Ze kunnen water opnemen via hun uropoden, staartachtige aanhangsels aan hun achterzijde.

Beschikbare soorten (kan wijzigen)

Porcellio expansus
Porcellio spatulatus coros
Porcellio echinatus
Armadillidium granulatum lemon
Armadillidium pallasii orange
Armadillidium peraccae
Armadillidium espanyoli
Nesodillo archangelii shiro utsuri



 

Openingsuren en openingsdagen:
Vrijdag, zaterdag en zondag
van 10 tot 18u

Amfibia
- Duffelsesteenweg 229 (voor GPS : nr. 231) - B-2550 Kontich - Tel: 03 449 39 29
- Google Maps +code: - info @amfibia .be