Amfibia Reptielenwinkel
blank
Panorama
AMFIBIA
Tel : 0032 (3) 449 39 29
mail
Reptielenopvang
tijdens uw vakantie is mogelijk in ons reptielenhotel!




SPECIALS
Groot aanbod tropische planten voor paludaria in onze serre.
Supergrote keuze gifkikkers!

In onze buitenafdeling:
Groot aanbod tropisch hout en diverse steensoorten.



 
© Amfibia 2018 
Dieren info > Hagedissen > Kameleons > Jemenkameleon
Jemenkameleon

Jemenkameleon of helmkameleon

Chamaeleo Calyptratus

Waar leeft de Jemenkameleon?

De Jemenkameleon of ook helmkameleon genoemd door de sterk vergrote oorkwab, die tot 6 cm lang kan worden, leeft in Jemen en Saoudi-Arabië en dichte omstreken.
De soort, die men soms ook kortweg Calyptratus noemt,wordt heden veel nagekweekt en is populair onder de hobbyisten met ervaring. Hij leeft boven 1000 meter hoogte.

Jemenkameleons zijn in het algemeen beweeglijke niet erg verdraagzame dieren en worden apart gehouden.
Enkel voor het kweken worden de dieren samengebracht , voor een korte periode.


Temperatuur :

Nacht : 18 tot 20°C
Dag : van 24°C tot 26°C(warme plek tot 32°C)
 

Verlichting: UV 10

Vochtigheid: 45 tot 75 %

 

Voorkomen: Jemen en Saoudi-Arabië

Als de temperatuur hoog oploopt, opent een kameleon de mond om zo gapend verdamping te krijgen en dus afkoeling te komen.
 
Kameleons likken druppels van bladeren, maar kunnen in gevangenschap ook uit een reservoir drinken.
 


Terrariuminrichting voor de Calyptratus

Voor 1 kameleon is een terrarium van minstens Breedte 80cm x Diepte 40cm x Hoogte 100cm nodig. Groter is altijd beter.
Een Vivarium in gaas kan prima, of een glazen terrarium waar veel aandacht wordt besteed aan schuilmogelijkheden en klimmogelijkheden.

De jemenkameleon heeft per dag minstens 12 uur licht nodig. Licht dat ook UVB bevat.
Hiervoor bestaan speciaal ontwikkelde combinatielampen.
De wattage hangt af van de grootte en hoogte van je terrarium.

Rond de 25°C is OK als doorsneetemperatuur. Onder de lamp mag het tot 35°C warm zijn.
Tijdens de nacht mag de temperatuur dalen tot rond 18°C. De jemenkameleon leeft in de natuur op een hoogte van >1200 meter, waardoor de nachttemperaturen vrij sterk dalen.

Bodembedekking

De bodembedekking voor jemenkameleons bestaat uit een laag wit zand dat wordt gemengd met cocossnippers en turf. Een laag van 10 tot 15 cm zorgt voor het op peil houden van de vochtigheidsgraad (45 tot 75°).


Ruim voldoende dikke en dunnere takken of lianen dienen door het terrarium verspreid aangebracht te worden. Rond de lamp hou je best een afstand van 15 cm, zodat hij zich niet kan verbranden.

Water

Een druppelaar die van boven druppels over de bladeren (kunstplanten of bv. een ficus) laat druipen, of een vernevelaar die op geregelde tijd wat 'regen' veroorzaakt, zorgt idealiter voor het nodige water dat kameleons in de natuur van de ochtenddauw, die op de bladeren gevormd werd, aflikt.

Een klein bakje met water als reserve is als laatste redmiddel voor de kameleon die niet voldoende druppels vindt, een oplossing.

Planten

Planten in je kameleonterrarium verhogen de stabiliteit van de luchtvochtigheid. De kameleon voelt zich ook prima tussen de bladeren!

Ook eet de jemenkameleon regelmatig van de planten in de natuur. Dus mag en kan een eetbare plant zeker. De ficus wordt aanbevolen. Ook hibiscus kan. Zet de plant met pot in je terrarium.

Planten zijn natuurlijk en je kan er zeker iets mooi van maken. Maak van de combinatie takken en bladeren een stevig compacte bedoening. Je kameleon vindt dit fijn en voelt zich als het nodig is goed beschermd.

Kweek en geslachtsbepaling van de Jemenkameleon

Als u kameleons wilt gaan kweken, is de Jemenkameleon of helmkameleon een goede keus voor beginnende kameleonkwekers, niet voor beginnelingen!
Een man van deze soort kan tot 60 cm lang worden; vrouwtjes worden hooguit 35 cm. In gevangenschap blijven ze over het algemeen veel kleiner.
De rugkam heeft vrij grove stekels, maar de keelkam heeft grovere stekels. Er is geen echte keelzak aanwezig. Verder heeft de Jemenkameleon een lichte streep op de flank, die niet altijd duidelijk zichtbaar is. De mannetjes onderscheid je door een relatief hogere helm en sporen aan de achterpoten.

Observeer je koppel helmkameleons goed !

Om te kweken zult u allereerst een vrouwtje in het terrarium van de man moeten introduceren. Zodra hij haar in de gaten heeft, zal hij naderbij komen en met de kop knikken. Als het wijfje bereid is, zal ze geen angst of agressie tonen. Opent ze echter haar mond en doet ze een uitval naar de man, dan kan hij zich beter meteen terugtrekken. En is het uiteraard ook beter, dat u de dieren voorlopig weer apart zet.

Na de paring van de helmkameleon...

Als alles naar wens gaat, zal het tot paring komen. De copulatie duurt veelal 10 tot 30 minuten.

Na een aantal dagen zal het wijfje onverdraagzaam en vreetlustig worden. Dan is het hoog tijd om de dieren apart te zetten, als u dat ten minste al niet direct had gedaan.
Een enkele paring is veelal genoeg voor minstens twee bevruchte legsels. Ongeveer een maand (3 tot 6 weken) later wordt het wijfje ongedurig en begint te zoeken naar een geschikte plek om haar eieren te begraven. In natuurlijke omstandigheden zal de diepte ongeveer overeenkomen met de lengte van het dier.
Na afzet wordt de uitgegraven holte opgevuld om het legsel te begraven.

Verzorging van de eieren

Het verdient aanbeveling de eieren in een broedstoof te plaatsen. Als de ruimte van het terrarium dat toelaat, kunt u daar een flinke bak met een laag van minimaal 20 cm vochtige potgrond in zetten. Anders kunt u het wijfje beter tijdig overplaatsen in een speciaal onderkomen, dat al is voorzien van een voldoende grondlaag. Je zal het legsel voorzichtig moeten opgraven om het naar de broedstoof over te brengen.
Legselgrootte 25 tot 40 eieren.

De ontwikkeling van de embryo's duurt 6 tot 12 maanden. De eieren ontwikkelen zich pas na een rustperiode. Deze zogenaamde diapauze kan afhankelijk van omstandigheden in lengte variëren.
U kunt het legsel eerst 60 dagen bewaren bij 18 °C - 22 °C om daarna over te gaan op een temperatuur van 25 °C - 28 °C.

Kort voor het uitkomen begint een ei te zweten, het krimpt en er verschijnen vochtdruppels aan de buitenkant. Waarschijnlijk komen haast alle eieren uit en, als u tenminste geen ernstige vergissingen hebt gemaakt, zullen ze zich tot levensvatbare jongen ontwikkelen. Maar laten we even stilstaan bij mogelijke problemen opdat we die, goed voorbereid, kunnen voorkomen.

Soms sterfte bij de eieren?

Het kan gebeuren dat ogenschijnlijk levenskrachtige eieren, geproduceerd door gezonde ouders, na langdurig verblijf in de broedstoof toch volledig ontwikkeld binnen de eischaal blijven. Dat blijken helaas dode jongen met onvolkomen ontwikkeld skelet te zijn. Klaarblijkelijk is voldoende opneming van calcium uit dooier en eischaal achterwege gebleven, maar waarom of waardoor? Misschien is bij het moederdier een antwoord te vinden.

Gebruik en nut vitamines

Reptielen verkrijgen de noodzakelijke vitamine D op twee manieren, namelijk via het voedsel en door fotobiosynthese via uv-b in de zonnestraling.
Terrariumdieren die met het voedsel geen extra vitaminen en mineralen toegediend krijgen en evenmin enige uv-straling ontvangen, zullen naar alle waarschijnlijkheid aan hypovitaminose (= gebrek) gaan lijden.

Zonlicht en UV-straling

Er moet een evenwicht zijn tussen voedselvitaminen en met de zon ontvangen UV-b straling, maar wat die verhouding is, verschilt per soort en is nog nauwelijks onderzocht. Het is kennelijk de beste beslissing om kameleons de gelegenheid te geven zoveel mogelijk natuurlijk zonlicht te ontvangen, zodat ze zelf enigszins aan temperatuurregulatie kunnen doen.

Maar dan moeten we ons er wel van bewust zijn, dat 's winters op onze breedtegraden natuurlijke straling zelfs kan ontbreken.Het gemiddelde gewicht van een net uit het ei gekomen kameleonbaby is ongeveer een halve gram.

Opgroeien van de jonge kameleons

Het grootbrengen van de jongen is niet te moeilijk.
Het valt aan te bevelen enige maanden een omgevingstemperatuur van 23 °C te handhaven en vervolgens de temperatuur te laten oplopen tot 26 graden.
Onder optimale omstandigheden zullen de dieren na ongeveer een half jaargeslachtsrijp zijn, hoewel de mannetjes hun volwassen kleur pas na een jaar ontwikkelen.

 

Openingsuren en openingsdagen:
Vrijdag, zaterdag en zondag
van 10 tot 18u

Amfibia
- Duffelsesteenweg 229 (voor GPS : nr. 231) - B-2550 Kontich - Tel: 03 449 39 29
- Google Maps +code: - info @amfibia .be