De AxolotlAmbistoma mexicanumEnkele weetjes over de AxolotlDe axolotl kopen en er zomaar mee beginnen zonder erover te lezen is geen goed idee. Hier vind je alle informatie over de axolotl, een zeer boeiende salamander.
Axolotl's bestaan in verschillende kleuren. Er bestaan gouden, bronzen en natuurkleurige axolotl's, (geen blauwe!). Ze worden tot 30 cm groot en blijven in hun tussenstadium, waardoor ze altijd in het water vertoeven en hun externe kieuwen behouden. Als bij een axolotl een pootje of een stuk vin wordt afgebeten, dan groeit dit volledig terug aan (regeneratie) zonder littekenvorming. Biologisch behoort de axolotl tot de familie molsalamanders.
Kind gebleven salamander
De Axolotl is door een gebrek aan enkele hormonen in zekere zin kind gebleven. Ze zijn 'blijven steken' in hun groei naar volwassenheid en blijven in hun larvevorm. Daardoor lijken ze op een grote larvevorm van andere salamanders. De meeste andere salamanders groeien uit naar volwassen exemplaren die ook op land leven.
| Onze vriend axolotl heeft leuke franjes aan zijn hoofd, die ook koralen worden genoemd omdat ze lijken op koraal. Het zijn in feite uitwendige kieuwen, waarmee ze ademhalen, samen met longen en hun huid. Bij de andere soorten salamanders verdwijnen deze als ze volwassen worden. Aan de andere kant wordt de axolotl volwassen, want ze kunnen zich in hun jeugdige vorm wel degelijk voortplanten. Dit verschijnsel wordt neotenie genoemd. (zie kaderstuk onderaan 'Kweek Axolotl).
| Wetenschappelijke verklaring: Axolotl's leven in water waar weinig tot geen jodiumzouten voorkomen, wat nodig is om de juiste prohormonen te activeren in hun hypofyse. Bij mensen komt dit niet vormen van (groei)hormonen door de pituitarisklier, zeer zeldzaam, ook voor. Dat heet dan hypopituitarisme. Mensen met dit syndroom zijn weliswaar niet vruchtbaar.
Waar leeft de Axolotl?
In Mexico komt hij alleen voor in het hoog gelegen Xochimilcomeer en het Chalcomeer ten zuidoosten van Mexico-City. Het zijn twee relatief kleine meren, omringd door de stad.
In het wild is de Axolotl bijna uitgestorven.
In gevangenschap wordt de Axolotl gelukkig regelmatig gekweekt. |
|
|
Vereisten van het Axolotl aquariumOmdat de dieren tot maximum tot 30 cm kunnen worden, moet het aquarium voor één paartje minstens 80 cm op 40 op 40 zijn.
De temperatuur mag overdag de 21°C niet overschrijden en 's nachts niet dalen onder de 10°C, behalve als je een kweek wil opzetten (zie stuk onderaan).
De inrichting moet eenvoudig gehouden worden met op de bodem aquariumgrind of een bodemplaat en voldoende waterplanten (het aquarium moet voor minimaal 1/3 waterplanten bevatten, bv. waterpest en wat drijfplanten). Voorzie een filter waarvan het water zacht boven het oppervlak instroomt en eventueel een verwarmingselement als je aquarium in een koude kamer staat.
Wat eet de Axolotl?Wat eet een Axolotl zoal... De axolotl is carnivoor. Als voedsel geef je regenwormen, muggenlarven, tubifex, kleine visjes, waterinsecten en zo nu en dan stukjes rauw mager rundvlees. Vermijdt dat dood eten (ook droogvoer) in het aquarium blijft. Je water wordt er erg ongezond van.
|
Kweek AxolotlNa ongeveer 1 jaar, als ze geslachtsrijp zijn kan men de axolotls voorbereiden op de voortplanting door gedurende 8-12 weken de temperatuur van het water te verlagen tot 5°C!
Het legsel, 1 maal per jaar, bestaat uit 150 tot 600 eieren, die aan de planten worden vastgehecht. Het beste brengt men de eieren naar een bakje met ongeveer 8 cm chloorvrij water, niet warmer dan 20°C en je houdt de eieren daar 14-15 dagen in. Als na deze tijd de axolotl larven uitkomen moet je ze scheiden omdat ze kannibalistisch zijn (ze eten elkaar op). Ze groeien goed op met zeer gevarieerd voedsel.
Deze molsalamanders hebben uitwendige kieuwen, longen en ademen ook door hun huid, wat ze toch zeer speciaal maakt in het dierenrijk. Het is dus zeker de moeite waard om ze te observeren in het aquarium.
|
|
|