Amfibia Reptielenwinkel
blank
Binnen kijken via Google
Panorama
AMFIBIA
Tel : 0032 (3) 449 39 29
mail
Reptielenopvang
tijdens uw vakantie is mogelijk.
Vraag er tijdig naar!SPECIALS
Groot aanbod tropische planten voor paludaria in onze serre.
Supergrote keuze gifkikkers!

In onze buitenafdeling:
Groot aanbod tropisch hout en diverse steensoorten. 
© Amfibia 2018 
Dieren info > Salamanders > De Axolotl
De Axolotl

De Axolotl

Ambistoma mexicanum

Enkele weetjes over de Axolotl


De axolotl is een leuk dier om te observeren en te houden in het aquarium. Ze worden tot 30 cm groot!
Axolotl's bestaan in verschillende kleuren. Je hebt gouden, bronzen en natuurkleurige Axolotl's.
Als bij een axolotl een pootje of een stuk vin wordt afgebeten, dan groeit dit volledig terug aan (regeneratie) zonder littekenvorming.

Kind gebleven salamander

De Axolotl is door een gebrek aan enkele hormonen in zekere zin kind gebleven. Ze zijn 'blijven steken' in hun groei naar volwassenheid en blijven in hun larvevorm. Daardoor lijken ze op een grote larvevorm van andere salamanders. De meeste andere salamanders groeien uit naar volwassen exemplaren die ook op land leven.


Onze vriend axolotl heeft leuke franjes aan zijn hoofd. Dat zijn in feite uitwendige kieuwen, waarmee ze ademhalen, samen met longen en hun huid. Bij de andere soorten salamanders verdwijnen deze als ze volwassen worden.
Aan de andere kant wordt de Axolotl in zekere zin volwassen, want ze kunnen zich in hun kindvorm wel degelijk voortplanten (zie kaderstuk onderaan 'Kweek Axolotl).


Wetenschappelijke verklaring:
Axolotl's leven in water waar weinig tot geen jodiumzouten voorkomen, wat nodig is om de juiste prohormonen te activeren in hun hypofyse. Bij mensen komt dit, zeer zeldzaam, ook voor. Dat heet dan hypopituitarisme. Mensen met dit syndroom zijn niet vruchtbaar.

Waar woont de Axolotl?


In Mexico komt hij alleen voor in het Xochimilconmeer en het Chalcomeer ten zuidoosten van Mexico-City.

In het wild begint de Axolotl meer en meer bedreigd te worden.

In gevangenschap word de Axolotl evenwel regelmatig gekweekt.


Vereisten van het Axolotl aquarium

Omdat de dieren tot maximum tot 30 cm kunnen worden, moet het aquarium voor één paartje minstens 80 cm op 40 op 40 zijn.
De temperatuur mag overdag de 20°C niet overschrijden en 's nachts niet dalen onder de 10°C.

De inrichting moet eenvoudig gehouden worden met op de bodem aquariumgrind en voldoende waterplanten (het aquarium moet voor minimaal 1/3 waterplanten bevatten, bv. waterpest). Een filter en verwarmer (indien deze in een koude kamer staan) mogen natuurlijk niet ontbreken.

Wat eet de Axolotl?

Wat eet een Axolotl zoal? Als voedsel geef je regenwormen, muggenlarven, tubifex, kleine visjes, waterinsecten en zo nu en dan stukjes rauw mager rundvlees. Kweek Axolotl

Na ongeveer 1 jaar, als ze geslachtsrijp zijn kan men ze voorbereiden op de voortplanting door gedurende 8-12 weken de temperatuur van het water te verlagen tot 5°C!
Het legsel, 1 maal per jaar, bestaat uit ongeveer 600 eieren, die aan de planten worden vastgehecht. Het beste brengt men de eieren naar een bakje met ongeveer 8 cm chloorvrij water, niet warmer dan 20°C en je houdt ze daar 14-15 dagen in.

Als na deze tijd de larven uitkomen moet je ze scheiden omdat ze kannibalistisch zijn (ze eten mekaar op). Ze groeien goed op zeer gevarieerd voedsel.

Deze molsalamanders hebben uitwendige kieuwen, longen en ademen ook door hun huid, wat ze toch zeer speciaal maakt in het dierenrijk.
Het is dus zeker de moeite waard om ze te observeren in het aquarium.

 

Openingsuren en openingsdagen:
Vrijdag, zaterdag en zondag
van 10 tot 18u

Amfibia
- Duffelsesteenweg 229 (voor GPS : nr. 231) - B-2550 Kontich - Tel: 03 449 39 29
- Google Maps +code: - info @amfibia .be