Amfibia Reptielenwinkel
blank
Panorama
AMFIBIA
Tel : 0032 (3) 449 39 29
mail
Reptielenopvang
tijdens uw vakantie is mogelijk in ons reptielenhotel!




SPECIALS
Groot aanbod tropische planten voor paludaria in onze serre.
Supergrote keuze gifkikkers!

In onze buitenafdeling:
Groot aanbod tropisch hout en diverse steensoorten.



 
© Amfibia 2018 
Dieren info > Insecten houden > Goliath Kever
Goliath Kever

Goliath kever

Goliathus goliathus

Waar leeft de Goliathkever?

De Goliathkever leeft in bijna alle landen van equatoriaal en centraal Afrika.

Eitjes van de Goliath

De bodem voor het leggen van eitjes moet voor de Goliathkever ongeveer 25 cm diep zijn. Als substraat zijn 2 delen turf en 3 delen schilferaarde aanbevolen. Omdat het vrouwtje daar eieren gaat afzetten, dien je de bodem stevig aan te drukken. 
Een bak van ongeveer 40 liter zou goed genoeg zijn voor één mannetje en twee vrouwtjes. 
Eitjes van de Goliathkever zijn breekbaar. Laat ze dus in het substraat zitten totdat er larven uitgekomen zijn. Houd de larven apart, anders bestaat de kans dat de larven elkaar als voedsel gaan zien.

Larven

L1 stadium

L1 larven kunnen goed gehouden worden in substraat dat ook gebruikt wordt voor andere keverlarven, namelijk 80% blad en 20% vermolmd hout (Beetlefix 1 en 2).
Als de larven een week of twee oud zijn (en waarschijnlijk L2 geworden zijn) is het wel handig om te beginnen met een eiwitdieet. Hoewel dit vroeg genoeg moet zijn voor de larven, kan je de L1 ook al voeren met eiwit.

Als extra eiwitbron kan je ook regelmatig bijvoeren met zwarte soldaatvlieg (dit is een bron van calcium en mineralen die nodig zijn voor het maken van het chitine pantser tijdens de coconfase). Zwarte soldaatvliegen hebben 40% ruw eiwit, 30% ruw vet en 6% calcium.
Als substraat kan ook sphagnummos gebruikt worden in plaats van het blad/vermolmd-hout substraat. Het voordeel is dat sphagnum goedkoop is en je geen bruikbaar substraat verspilt.
Uiteraard is potgrond ook geschikt.

L2 stadium

Het is praktisch om de L2 larven in relatief kleine bakjes te houden zodat ze gemakkelijk bij de koi pellets kunnen komen, die je op het substraat legt.
De larven leven in dit stadium alleen van de pellets en dus niet van het substraat. Daarom is het handig om de larven in relatief weinig substraat te houden, dan vinden ze de pellets sneller. Potten van rond de halve liter zijn geschikt, waarbij er luchtgaten in het deksel gemaakt zijn. Zorg er wel voor dat de larven niet kunnen ontsnappen, want ze zijn erg sterk.

L3 stadium

Mannelijke larven kunnen in het late L3 stadium 80 tot 100 gram wegen, vrouwtjes wegen tussen 40 tot 60 gram. In het L3 stadium valt het seksen van de larven trouwens mee. Een klein punt in het midden van een van de achterste segmenten is het mannelijk orgaan.

Popfase

Als de larven zich willen gaan verpoppen gaan ze op zoek naar ander substraat, namelijk anorganisch (=niet verteerbaar) materiaal. Je ziet dan de larven bovenop het substraat bewegen en een soort wandelweggetje maken. Dit wordt de “wandering phase” genoemd.
Dat is het moment om het substraat van de larven te veranderen naar een mengsel van 10% zand en 90% leem.
Doe het mengsel in een bak van minstens 3 liter (met kleppen, zodat ze het deksel er niet af kunnen duwen). Dan heeft de larve de ruimte om een cocon te maken. De bak heeft een hoogte van 20 tot 30 cm, gevuld met ongeveer 15 cm niet te nat substraat.
Controleer de larf op mijt en was ze voorzichtig af met bv. een zachte tandenborstel en koud/lauw water.
De larve zal na pakweg 2 weken niet meer naar boven komen en dan is dan begonnen met het maken van de cocon. Verplaats de bak dan niet meer, zodat de larve niet verstoord wordt. Als de larve verstoord wordt of de cocon breekt, dan gaat ze dood. Cocons worden nooit tegen de rand aan gemaakt en je kan dus niet zien of ze er mee bezig zijn. Als de larve zo ongeveer 4 tot 5 maanden in de cocon zit wordt het tijd het mengsel wat vochtiger te maken, net zo vochtig als normaal (blad/witrothout) substraat voor andere kevers. Laat dit ongeveer een maand zo zitten. Dit simuleert het begin van het regenseizoen in het wild en is het sein voor de kever om de cocon te gaan verlaten.

Imago’s

Als ze rond de 5 tot 6 maanden in de cocon zitten en je voelt geen beweging als je de cocon ronddraait, dan kan je een kijkgaatje maken. Het is dan waarschijnlijk al een kever en is er geen risico op beschadiging meer. Als je ziet dat het een kever is kun je er voor kiezen de cocon alvast wat verder open te maken. De kever is dan nog niet actief maar is wel alvast geholpen want het leem/zand mengsel is soms keihard ook al is het nu wat vochtiger. In de natuur zal de samenstelling iets anders zijn en wellicht gemakkelijker open te breken. 
Je kan de cocon terugleggen in het vochtige leem maar je kunt ook de open cocon in een wat ruimere bak leggen en bedekken met potgrond/substraat. De vrouwtjes komen vaak wat eerder uit de cocon dan de mannetjes van dezelfde generatie. Om er voor te zorgen dat ze ongeveer tegelijkertijd uitkomen kan je de mannelijke larven bijvoorbeeld houden op 25 °C tot 27 °C en de vrouwelijke larven op 23 °C tot 24 °C.
Imago’s kunnen het beste gehouden worden tussen 23 °C en 26 °C.
Mannetjes zijn behoorlijk territoriaal en het is dus beter om mannetjes niet bij elkaar te zetten. 
Mannetjes zijn 6 tot 11 cm lang, vrouwtjes zijn 5 tot 8 cm. 
De volwassen goliathkevers eten rijp fruit en jellys.

Periodeverloop

° Eitjes komen uit na ongeveer 2 tot 4 weken
° Het eerste of L1 stadium duurt ongeveer 2 weken
° Het tweede of L2 stadium duurt ongeveer 4 weken
° Het derde of L3 stadium duurt ongeveer 4 maanden
° Het vierde stadium, het popstadium duurt ongeveer 6 maanden
De totale duur van alle stadia bij mekaar, van ei tot volwassen kever (imago), is bij benadering 12 tot 14 maanden.
° De imago’s leven ongeveer 5 tot 7 maanden
 

Openingsuren en openingsdagen:
Vrijdag, zaterdag en zondag
van 10 tot 18u

Amfibia
- Duffelsesteenweg 229 (voor GPS : nr. 231) - B-2550 Kontich - Tel: 03 449 39 29
- Google Maps +code: - info @amfibia .be