Amfibia Reptielenwinkel
blank
Panorama
AMFIBIA
Tel : 0032 (3) 449 39 29
mail
Reptielenopvang
tijdens uw vakantie is mogelijk in ons reptielenhotel!




SPECIALS
Groot aanbod tropische planten voor paludaria in onze serre.
Supergrote keuze gifkikkers!

In onze buitenafdeling:
Groot aanbod tropisch hout en diverse steensoorten.



 
© Amfibia 2018 
Dieren info > Kreeften en Krabben > Vampierkrabben
Vampierkrabben

Vampierkrab (geosesarma)

Geosesarma


Korte beschrijving

De Geosesarma, bekend als de Vampierkrab komt oorspronkelijk uit Indonesië en Sulawesi. Het is een kleine krab, met een rugschild van maximaal 3 cm breed en poten tot 6 cm breed.
De levensduur varieert van 2 tot 4 jaar.

Vampierkrabben hebben heel mooie en vaak felle kleuren zoals geel, wit, paars, rood en oranje, met soms een witte, oranje of gele vlek op hun rugschild. Mensen noemen ze 'vampierkrab' door hun opvallende oranje ogen.


Voeding

Vampierkrabben zijn vooral carnivoor, maar ze eten bijna alles. Naast 'merk'krabbenvoer eten ze garnalen, diepvriesvoer zoals muggenlarven, artemia en daphnia, meelwormen, stukjes vis en kleine insecten zoals stofkrekels en fruitvliegjes.


Een beetje herbivoor...

Vampierkrabben zijn ook dol op gekookte groenten en fruit. Variatie in hun voeding is belangrijk. Ze eten zowel boven als onder water.

Verzorging

Een paludarium van 30 tot 60 liter is groot genoeg voor 2 tot 5 krabbetjes. De Vampierkrab leeft zowel boven als onder water. Voorzie daarom een paludarium met een landdeel van 3/4 en een waterdeel van 1/4. Ze hebben veel verstopplekken nodig om zich veilig te voelen en zich vaker te laten zien.

Vampierkrabben zijn goede klimmers. Ze kunnen via de afdichting in de hoeken of via hoge planten uit de bak klimmen. Daarom heeft je paludarium best een gaasafsluiting bovenaan om ontsnapping te voorkomen.


Temperatuur

De temperatuur moet tussen de 20 en 28°C liggen. Houd deze goed in de gaten, vooral in de zomer, omdat temperaturen boven de 28°C schadelijk zijn voor de krabben. Als de temperatuur stijgt, verwijder dan de bovenkap en zet de lampen uit om overtollige warmte te laten ontsnappen.

Boven de 24°C zijn ze actiever. 's Nachts mag de temperatuur iets dalen, maar nooit onder de 18°C.

De luchtvochtigheid moet tussen de 75 en 85% blijven, wat kan worden bereikt door regelmatig te sproeien met een plantenspuit.



Inrichting van het paludarium voor vampierkrabben

Het watergedeelte moet groot genoeg zijn voor de krabben om in te vervellen, met een diepte van 5 tot 15 cm. Laat vervellingen liggen, want de krabben eten deze op.

Zorg ervoor dat de krabben gemakkelijk in en uit het water kunnen komen. Het water wordt best wekelijks ververst. Regenwater is perfect. Kraantjeswater is OK als je het voor gebruik eerst een dag in een emmer laat staan naast je paludarium.

Het landgedeelte is hun belangrijkste leefgebied en kan je beplanten met niet-giftige tropische planten. Krabben houden van mos, dat goed vocht vasthoudt. De bodem kan bestaan uit aarde of zand, bij voorkeur een mengsel van beide.

Potgrond en turf zijn ongeschikt vanwege hun hoge zuurgraad en mogelijke bacteriën die problemen kunnen veroorzaken tijdens het vervellen. Ze waarderen stenen, schors en hout om op te klimmen, evenals dode bladeren en humusgrond, waar zwangere vrouwtjes graag in graven.

Gezelschap

De Vampierkrab is sociaal. Houd ze daarom met minstens twee exemplaren. Ze zitten graag bij of op elkaar. Het is beter om meer vrouwtjes dan mannetjes te houden. Hoewel ze het beste met hun eigen soort kunnen worden gehouden, kunnen ze ook samenleven met sommige vissen of garnalen, mits het watergedeelte groot genoeg is.

Geslachtsbepaling

Het onderscheid tussen mannetjes en vrouwtjes is vrij eenvoudig te maken: vrouwtjes hebben een breder buikschild dat bijna hun hele buik bedekt, wat nodig is voor het dragen van eieren. Vrouwtjes zijn meestal minder fel van kleur en hebben kleinere scharen dan de mannetjes.

Kweek

Een vrouwtje legt 20 tot 40 eieren per keer, die ongeveer 1 mm groot zijn. De draagtijd bedraagt ongeveer 15 weken, afhankelijk van temperatuur en luchtvochtigheid.

In tegenstelling tot andere krabben hebben Vampierkrabben geen larveperiode en worden ze als volledig gevormde krabbetjes geboren. Een zwanger vrouwtje is te herkennen aan haar iets openstaande buikschild. De meeste vrouwtjes gaan het water in om hun jongen te werpen.

Kannibalisme

Omdat ouders actief jagen op hun jongen, is het raadzaam om enkele jongen apart te zetten. Verschillende kleurslagen kunnen onderling kruisen.

 

Openingsuren en openingsdagen:
Vrijdag, zaterdag en zondag
van 10 tot 18u

Amfibia
- Duffelsesteenweg 229 (voor GPS : nr. 231) - B-2550 Kontich - Tel: 03 449 39 29
- Google Maps +code: - info @amfibia .be