De WimpergekkoCorrelophus ciliatus (vroeger: Rhacodactylus ciliatus)De wimpergekko is een kleine, leuke, mooie en kindvriendelijke gekko die met wat goede verzorging heel lang bij jou kan zijn (tot wel 20 jaar)!Hij wordt als volwassen dier tot ongeveer 18 cm lang (van kop tot staart). Leefomgeving wimpergekkoDe wimpergekko leeft in de warme en vochtige regenwouden van Nieuw-Caledonië, aan de andere kant van de wereld. In tegenstelling tot de reuzengekko, die je op de schors van de boom vindt, woont hij vooral in en tussen de takken van de bomen.
| |
Waarom heet de wimpergekko 'wimper' gekko?De wimpergekko komt aan zijn naam door de "wimpers" die hij boven en onder de ogen heeft. Hij heeft een vrij stompe grijpstaart. Als zijn staart afbreekt groeit deze niet meer terug zoals wel gebeurt bij de andere gekkosoorten.
Wimpergekko's zijn goed uitgerust om zich op bijna alle soorten ondergrond vast te houden. Takken, bladeren, stenen, het maakt niet uit. De pootjes zijn dubbel uitgerust: met hechtlamellen én nagels. SlaapwelZijn grote ogen zijn typisch voor nachtdieren. De wimpergekko is vooral actief als het donker begint te worden totdat het licht wordt. Overdag doen ze graag een dutje.
Veel kleurenWimpergekko's hebben een gevarieerd huidpatroon, met geel, bruin, rood en groen, soms met stippen.
Met sommige speciale soorten wordt zeer lang gekweekt vooraleer een gewenste kleur of patroon wordt bereikt. Hierdoor zijn de prijzen voor een speciaal specimen wimpergekko soms minder goedkoop. Een natuurkleur wimpergekko kopen kan aan zeer betaalbare prijzen.
Wat heb je nodig om een wimpergekko te houden?
Het houden van een wimpergekko valt best mee. Het terrarium heeft minimaal een afmeting nodig van 80 cm hoog op 40 op 40. Klimtakken in hardhout zorgen voor een leuke variatie voor je wimpergekko. Wat planten zoals een ficus kleden de omgeving aan. De bodembedekking bestaat uit stukjes schors die afgedekt worden met mos. Voor de verwarming (tussen 20 en 26°C) voorzien we een warmtelamp en omdat 's nachts de temperatuur niet veel daalt in de natuurlijke omgeving van de wimpergekko, is een warmtemat aanbevolen om de temperatuur wat stabiel te houden. Denk ook aan een waterbakje en misschien ook een houdertje voor de jelly's (zie verder: voeding van de wimpergekko).
|
De wimpergekko Kweken
De mannetjes onderscheiden zich door duidelijk zichtbare testikels , zodat het geslacht gemakkelijk te herkennen is. Na de paring legt het wijfje meestal 2 eieren.
Veeeeeel eitjes!De wijfjes gekko's kunnen tot 10 maal per jaar eitjes produceren en ze hoeven daarvoor niet telkens opnieuw bevrucht worden. |
Voeding van een wimpergekkoDeze nachtactieve gekko voedt zich zowel met insecten als met fruit zoals bananen, perziken, kersen enz ... Fruitpapjes (jelly's) die in kleine potjes te koop worden aangeboden in diverse smaken, zijn een leuke en gezonde versnapering waar bijna alle gekko's gek op zijn .
Weetjes over de wimpergekkoDe wimpergekko kan gemakkelijk gehanteerd worden. Let wel op, want hij maakt graag een sprongetje. Hij springt in de natuur vlotjes van tak naar tak en van steen naar steen. Evengoed zal hij, als hij schijnbaar heel lief op je hand zit, plots een jump wagen naar het ongewisse. |