Amfibia Reptielenwinkel
blank
Panorama
AMFIBIA
Tel : 0032 (3) 449 39 29
mail
Reptielenopvang
tijdens uw vakantie is mogelijk in ons reptielenhotel!
SPECIALS
Groot aanbod tropische planten voor paludaria in onze serre.
Supergrote keuze gifkikkers!

In onze buitenafdeling:
Groot aanbod tropisch hout en diverse steensoorten. 
© Amfibia 2018 
Dieren info > Hagedissen > Kameleons > Panterkameleon
Panterkameleon

Panterkameleon

furcifer pardalis - chamaeleo pardalis


Waar leeft de panterkameleon?

De panterkameleon is een hagedis die leeft in de vochtige en warme gebieden op Madagaskar en een aantal nabijgelegen kleine eilanden.
De soort is na 1980 regelmatig ingevoerd en behoort tegenwoordig tot de meest in gevangenschap gehouden en nagekweekte kameleons.
Panterkameleons zijn actieve, weinig verdraagzame dieren en moeten in kleine ruimtes apart worden gehouden.
Alleen voor het kweken worden de kameleons samengebracht, voor een korte periode.

Temperatuur :
Nacht : 22°C
Dag : van 22°C tot 32°C
 
Verlichting : UV 5
Vochtigheid: 40 tot 85 %
 
Voorkomen : Madagaskar
Als de temperatuur hoog oploopt, openen kameleons de mond om zo gapend tot verdamping en dus afkoeling te komen.
 
Kameleons hebben de natuurlijke gewoonte om druppels van bladeren te likken, maar kunnen ook uit een reservoir of drinkbakje drinken.
 


Wat eet een panterkameleon?

De panterkameleon eet vooral insecten. In gevangenschap worden sprinkhanen en krekels aangeboden. Diverse wormen staan ook op het menu. Kalanchoë als plantaardig voedsel vindt de panterkameleon ook af en toe lekker.

Kweek en geslachtsbepaling van de panterkameleon

Als je kameleons wilt gaan kweken, is de panterkameleon een goede keus voor beginners. Het is aanbevolen dat je al een minimumervaring hebt met andere reptielen, alvorens je je mag wagen aan de handelingen met een kameleon!
Omdat mannetjes na ongeveer 4 maanden al een dikkere staartbasis hebben dan vrouwtjes, is deze soort gemakkelijk op geslacht te controleren. De mannetjes zijn rijker gekleurd en forser dan de vrouwtjes.
Een mannelijke Pardalis kan makkelijk 50 cm lang worden; vrouwtjes bereiken hooguit 35 cm, maar over het algemeen blijven ze, zeker in gevangenschap, veel kleiner.

Observeer je koppel Panterkameleons goed !

Om te kweken zult u allereerst een vrouwtje in het terrarium van de man moeten introduceren. Zodra hij haar in de gaten heeft, zal hij naderbij komen en met de kop knikken. Als het wijfje bereid is, zal ze geen angst of agressie tonen. Opent ze echter haar mond en doet ze een uitval naar de man, dan kan hij zich beter meteen terugtrekken. En is het uiteraard ook beter, dat u de dieren voorlopig weer apart zet.
(!) Onthou dat dat kameleons, in tegenstelling tot andere hagedissen, niet in staat zijn hun staart of enig ander lichaamsdeel te regenereren. Kameleons die zich stevig vasthouden en daarbij vaak een nabije tak met de staart omklemmen, zijn moeilijk tot loslaten te bewegen.
Je kameleon zal uit zichzelf naar je moeten toekomen, of je zal een reden moeten vinden, bv. voedselaanbod, waardoor hij zijn staart vrijgeeft.  Door een poging om zo'n dier gedwongen los te trekken kunt u het ernstig beschadigen!

Onmiddellijke scheiding na de paring van de panterkameleon

Als alles naar wens gaat, komt het tot paring. De copulatie duurt veelal 10 tot 30 minuten. Na een aantal dagen zal het wijfje onverdraagzaam en vreetlustig worden. Dan is het hoog tijd om de dieren apart te zetten, als u dat ten minste al niet direct had gedaan.

Een enkele paring is veelal genoeg voor minstens twee bevruchte legsels.
Ongeveer een maand (3 tot 6 weken) later wordt het wijfje ongedurig en begint te zoeken naar een geschikte plek om haar eieren te begraven.
In natuurlijke omstandigheden zal de diepte ongeveer overeenkomen met de lengte van het dier.
Na afzet wordt de uitgegraven holte opgevuld om het legsel te begraven.

Verzorging van de eieren

Het verdient aanbeveling de eieren in een broedstoof te plaatsen. Als de ruimte van het terrarium dat toelaat, kan je een flinke bak met een laag van minimaal 20 cm vochtige potgrond plaatsen. Anders kan je het wijfje beter tijdig overplaatsen in een speciaal onderkomen, al voorzien van een dikke grondlaag (>20cm). Graaf het legsel voorzichtig op  om het naar de broedstoof over te brengen.
Legselgrootte 12 - 46 eieren.

De ontwikkeling van de embryo's duurt 6 tot 12 maanden. De eieren ontwikkelen zich pas na een rustperiode.
Deze zogenaamde diapauze kan afhankelijk van omstandigheden in lengte variëren.

Je bewaart het legsel eerst enige maanden bij 18 °C tot 22 °C om daarna over te gaan op een temperatuur van 25 °C - 28 °C. Als de dieren uit Noord-Madagaskar, van Nosy Be of Diego Suarez komen, dan dien je als temperatuur de hogere regionen, dus 21/22 °C en 27/28 °C aan te houden.
Als de broedtemperatuur in het begin 27 °C bedraagt, kan de duur van de diapauze worden verlengd tot een vol jaar.

Kort voor het uitkomen begint een ei te zweten, het krimpt. Er verschijnen vochtdruppels aan de buitenkant. Waarschijnlijk komen haast alle eieren uit en als je tenminste geen ernstige vergissingen hebt gemaakt, zullen ze zich tot levensvatbare jongen ontwikkelen.
Maar laten we even stilstaan bij mogelijke problemen zodat we die kunnen voorkomen.

Soms sterfte bij de eieren?

Het kan gebeuren dat ogenschijnlijk levenskrachtige eieren, geproduceerd door gezonde ouders, na langdurig verblijf in de broedstoof toch volledig ontwikkeld binnen de eischaal blijven. Dat blijken helaas dode jongen met onvolkomen ontwikkeld skelet te zijn. Klaarblijkelijk is voldoende opneming van calcium uit dooier en eischaal achterwege gebleven, maar waarom of waardoor? Misschien is bij het moederdier een antwoord te vinden.

Gebruik en nut vitamines

Reptielen verkrijgen de noodzakelijke vitamine D op twee manieren, namelijk via het voedsel en door fotobiosynthese via uv-b in de zonnestraling.
Terrariumdieren die met het voedsel geen extra vitaminen en mineralen toegediend krijgen en evenmin enige uv-straling ontvangen, zullen naar alle waarschijnlijkheid aan hypovitaminose (= gebrek) gaan lijden.

Zonlicht en UV-straling

Er moet een evenwicht zijn tussen voedselvitamines en met de zon ontvangen UV-b straling.
Wat de juiste verhouding is, verschilt per soort en is nog nauwelijks onderzocht. Het is kennelijk de beste beslissing om kameleons de gelegenheid te geven zoveel mogelijk natuurlijk zonlicht te ontvangen, zodat ze zelf enigszins aan temperatuurregulatie kunnen doen.

Maar dan moeten we ons er wel van bewust zijn, dat 's winters op onze breedtegraden natuurlijke straling zelfs kan ontbreken.

Het gemiddelde gewicht van een net uit het ei gekomen kameleonbaby is ongeveer een halve gram.

Opgroeien van de jonge kameleons

Het grootbrengen van de jongen is niet moeilijk.
 
Het valt aan te bevelen enige maanden een omgevingstemperatuur van 25 °C te handhaven en vervolgens de temperatuur te laten oplopen tot 28 graden.

Onder optimale omstandigheden zullen de dieren na ongeveer een half jaar geslachtsrijp zijn, hoewel de mannetjes hun volwassen kleur pas na een jaar ontwikkelen.

overgenomen van de oorspr.auteur Dimitri Muratov & vertaling Luuc Bauer
 

Openingsuren en openingsdagen:
Vrijdag, zaterdag en zondag
van 10 tot 18u

Amfibia
- Duffelsesteenweg 229 (voor GPS : nr. 231) - B-2550 Kontich - Tel: 03 449 39 29
- Google Maps +code: - info @amfibia .be