Amfibia Reptielenwinkel
blank
Binnen kijken via Google
Panorama
AMFIBIA
Tel : 0032 (3) 449 39 29
mail
Reptielenopvang
tijdens uw vakantie is mogelijk.
Vraag er tijdig naar!SPECIALS
Groot aanbod tropische planten voor paludaria in onze serre.
Supergrote keuze gifkikkers!

In onze buitenafdeling:
Groot aanbod tropisch hout en diverse steensoorten. 
© Amfibia 2018 
Wateragaam

Wateragaam
(physignathus cocincinus)

De wateragaam heeft een volwassen lengte van maximaal zo'n 90 tot 100 cm
De staart neemt ruim tweederde van deze totale lengte in.
Voorkomen wateragamen

Zuidelijk China tot in Thailand.


Geslachtsonderscheid 

Mannen zijn groter dan vrouwen. Tevens kunnen mannen worden herkend aan een hogere rugkam, een intensievere kleur en bollere wangen. Mannen hebben duidelijk herkenbare poriën aan de binnenkant van de dijen. 

Het bepalen van het geslacht is vaak moeilijk, zeker bij jonge dieren. 


De wateragaam in de natuur

Wateragamen hebben hun naam niet voor niets gekregen, zij heten zo omdat water een belangrijk element is in hun natuurlijke omgeving. 

Zo zijn deze hagedissen vaak te vinden op horizontale takken die boven water hangen. Dit kan dan een meertje of plasje zijn maar ook snelstromende rivieren worden zo uitgekozen. Als de hagedis zich bedreigd voelt, kan hij zich het vege lijf redden door in het water te springen en hard weg te zwemmen. 

Het zijn bijna altijd dichtbegroeide, moeilijk toegankelijke oevers waar deze agamen gevonden worden. De temperatuur is overdag ongeveer 25-30°C en 's nachts zakt deze tot ongeveer 20° C. Natuurlijk is het in het zonnetje, waar deze dieren zich toch vaak begeven, een stuk warmer. Soms erg heet zelfs. De luchtvochtigheid stijgt 's nachts tot boven de 90%.


De wateragaam in het terrarium

Deze dieren zijn niet alleen redelijk groot, zij zijn ook nog eens behoorlijk actief. Dit maakt een groot terrarium noodzakelijk; de inhoud is liefst niet kleiner dan 1500 liter (1,5 m3)voor een koppeltje of trio. Gezien de natuurlijke leefomgeving moet het terrarium vrij hoog zijn, zij klimmen nu eenmaal graag. 


Inrichting van een terrarium voor wateragamen

Plaats in het hoge terrarium veel takken, waarvan er een aantal horizontaal lopen. Op deze takken zullen zij graag zonnen zorg dan ook dat er hier warme plekken (30-35 °C) zijn door er een spot op te richten. Op andere plaatsen in het terrarium moeten de agamen plaats kunnen opzoeken waar de temperatuur niet boven de 26°C komt.


Water voor je wateragaam!

Ook een groot waterbekken is voor deze dieren een noodzaak. Deze is liefst diep zodat de dieren helemaal kopje-onder zouden kunnen als zij dit zouden willen. Bekleedt de (zij- en achterwand(en) met kurk of iets anders waar de dieren tegenaan kunnen klimmen, zo vergroot je het leefoppervlak voor de dieren. Een zachte bodem en eventueel een aantal ( al dan niet levende) planten completeren de inrichting. 


Wat eet een wateragaam zoal?

Wateragamen eten voornamelijk dierlijk voedsel. Geef hen bijvoorbeeld krekels, sprinkhanen, moriowormen, halfwas muizen ( eerst doden), kakkerlakken, huisjesslakken, kattenvoer en/of stukken vlees. Maar ook plantaardige kost wordt gegeten.

 

 

Openingsuren en openingsdagen:
maandag, dinsdag, woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag
van 10 tot 18u
Gesloten op donderdag

Amfibia
- Duffelsesteenweg 229 (voor GPS : nr. 233) - B-2550 Kontich - Tel: 03 449 39 29
- Google Maps +code: - info @amfibia .be