Amfibia Reptielenwinkel
blank
Binnen kijken via Google
Panorama
AMFIBIA
Tel : 0032 (3) 449 39 29
mail
Reptielenopvang
tijdens uw vakantie is mogelijk.
Vraag er tijdig naar!



SPECIALS
Groot aanbod tropische planten voor paludaria in onze serre.
Supergrote keuze gifkikkers!

In onze buitenafdeling:
Groot aanbod tropisch hout en diverse steensoorten.



 
© Amfibia 2018 
Vivaria - alle soorten vivaria

Het vivarium

Wat is een vivarium?

Een vivarium is verzamelnaam voor een ruimte om dieren in te houden en te laten opgroeien. In een vivarium wordt een ecosysteem nagebootst volgens het dier dat het vivarium bewoont. De condities in een vivarium zoals warmte, vochtigheid, UV, dag en nachtovergangen e.a. worden aangepast.

Soorten vivaria

Een vivarium varieert in grootte. Een overzicht van de verschillende soorten vivaria :

  • Wat is een Terrarium?

    Een terrarium is een glazen bak waarin er geen speciaal watergedeelte aanwezig is. Meestal is het onderaan en bovenaan verlucht voor de luchtcirculatie en heeft het terrarium vensters die vooraan geopend worden. Een terrarium is geschikt als  leefomgeving voor kleine landdieren.

    We onderscheiden een:
    • Regenwoudterrarium
      veel begroeiing en een kunstmatige temperatuur van 23 en 30 graden Celsius. Hoge luchtvochtigheid (80%-100%), bvb. voor bepaalde gekko's of kikkers
    • Woestijnterrarium en steppeterrarium
      veel UV-licht , en temperaturen tussen 50°C overdag en 22°C 's nachts.
      Enkele voorbeelden van agamen en hun temperaturen:
      baardagamen (temp. 35 à40°C)
      doornstaartagamen (40°C tot 45°C)
      dwergbaardagamen (temp. 35 à40°C)

  • Wat is een Paludarium?
    Een paludarium is meestal een glazen ruimte die vooral het regenwoud nabootst, met kleine plassen, een watervalletje, varens en mossen, bromelia's, een sproei-installatie voor de 'regen', takken, stukjes boom, turf enz... Het is een prima leefomgeving voor een gifkikker , die in het oerwoud zijn hele leven doorbrengt op amper een vierkante meter.

  • Wat is een Flexarium?
    Het flexarium bestaat uit een kooi van gaas  en is vooral geschikt voor kameleons. Het flexarium wordt bv. met een ficus uitgerust. Kameleons houden van 'struikgewas' waar ze veel in vertoeven als ze in hun natuurlijke biotoop zitten soms wordt het flexarium ook voor vlinders gebruikt.

  • Riparium
    waarin een oeversituatie wordt nagebootst. Het watergedeelte is hier groter dan bij een paludarium, zodat er nog dieren voldoende in kunnen zwemmen. Een riparium is geschikt voor o.a.waterschildpadden. Het woord 'riparium' wordt relatief weinig gebruikt.

  • Aquarium
    waarbij een natuurlijke leefomgeving voor waterdieren zoals vissen wordt gecreëerd. Waterplanten, rotsen en kienhout zijn vaak een onderdeel van aquaria.

  • Insectarium
    waar verschillende soorten insecten worden gehouden. Het insectarium kan zeer gevarieerd zijn qua model of opbouw. Het kan ook erg eenvoudig zijn, bv. een jampot of een plastic potje.

  • Wat is een Formicarium?
    Het formicarium is een insectarium waar enkel mieren worden gehouden. Het formicarium bestaat altijd uit een bovergronds gedeelte en een ruim ondergrond gedeelte. Vaak wordt dit mierenverblijf gemaakt in beton soms in kunststof. Het formicarium bevat een gangenstelsel dat meestal verticaal kan worden bekeken. Vooral de activiteit in een mierenhoop kan zo in beeld worden gebracht.

Leefomgeving in het vivarium nabootsen

--> In een vivarium wordt dus de leefomgeving van dieren  nagebootst met behulp van de regeling verschillende omgevingsfactoren.

Lichtregeling in het vivarium

Licht wordt in een vivarium geregeld met behulp van warmtespots en UV-lampen.
Vaak wordt met de lichten ook meteen een (groot) deel van de temperatuur geregeld, omdat de lampen warmte afgeven.
Dit is ook belangrijk voor koudbloedige dieren die zich in de natuur moeten warmen in het zonlicht. Het licht wordt meestal om de 12 uur aan of uit gezet, om de werkelijkheid zo goed mogelijk na te bootsen.
Bij kikkers in een paludarium worden hiervoor secondentimers gebruikt. Deze kunnen bv. meerdere malen per dag 20 seconden sproeien.

Temperatuurregeling in het vivarium

Temperatuur wordt geregeld door middel van warmtelampen of soms een ingewikkeld systeem dat lucht met de gewenste temperatuur het vivarium binnen blaast. Soms wordt er gewerkt met warmtematten aan de zijkant of op de bodem van het vivarium om het op die manier te verwarmen, vooral dan 's nachts.

Luchtvochtigheid regelen

Dieren hebben vaak een bepaalde luchtvochtigheid waar ze aan gewend zijn en waar ze tegen kunnen. Om dit te regelen wordt vaak in het vivarium water verdampt om zo een kringloop te krijgen en de luchtvochtigheid omhoog te brengen.

Ventilatie en openingen

Een opening in het vivarium is wenselijk voor zaken zoals onderhoud. Sommige dieren voelen zich bedreigd en kunnen last van stress krijgen als het vivarium via de bovenkant wordt geopend. Een opening aan de voorkant is een goede oplossing.

Ventilatie is niet alleen belangrijk voor de circulatie van lucht, maar ook voor het tegengaan van de groei van bacteriën, zeker in een warme omgeving zoals een regenwoudterrarium.
Eén laaggeplaatste en één hooggeplaatste ventilator is vaak al genoeg om een trage maar geschikte luchtstroom op gang te brengen.


Om de start van uw hobby vanaf het begin een duwtje te geven heeft Amfibia  scherp geprijsde kwaliteitsterraria.

Een terrarium op maat wordt zonder meerprijs aan zeer redelijke prijzen en termijnen geleverd.
Levering aan huis is bespreekbaar maar niet gebruikelijk.
Vermits de productie van onze terraria en aquaria in België gebeurt, combineren we snelheid met kwaliteit én prijsvriendelijkheid.

Je vindt ook alle materiaal voor uw terrarium:
Inrichtingsmateriaal, warmtelampen, UV-lampen, calcizand (calciumhoudend zand), tropisch hout, turfblokken, drinkschalen, lianen, lianenschors, decoratieve kunstplanten, rotsen, temperatuurmeters, vochtmeters, en nog veel meer.

Alle materiaal wordt door ons (wij zijn zelf ook hobbyist) doorlopend geselecteerd en aangepast aan de diverse diersoorten.

Uiteraard vind je al de bekende merken zoals Exoterra, Zoomed, Serra, Juwel, Eheim en meer.

 

Openingsuren en openingsdagen:
Vrijdag, zaterdag en zondag
van 10 tot 18u

Amfibia
- Duffelsesteenweg 229 (voor GPS : nr. 231) - B-2550 Kontich - Tel: 03 449 39 29
- Google Maps +code: - info @amfibia .be